Blog #4 – Het is Herfst!

 

 

Medio september kregen we nog een laatste toegift van de zomer. Meer dan 30 graden en volle zon. Nog even de kans om je te warmen, voordat de temperatuur zou dalen. Nog even jurkjes en rokjes aan met blote benen.

 

Inmiddels is het goed herfst. Het regent, de bladeren vallen van de bomen en het is flink kouder. De temperatuur is zowat gehalveerd. Die jurkjes en rokjes kunnen nu echt niet meer met blote benen. En het is weer tijd voor laarsjes in plaats van sandalen. De seizoenswisseling heeft duidelijk plaatsgevonden.

 

Het is weer even schakelen qua kleding wat je nu het beste aan kunt doen. Veel mensen hoor ik vaak zeggen als ze kleding kopen dat het handig is als ze het item het hele jaar door kunnen dragen.

 

Als Styliste en Image Consultant vind ik daar wat van…

 

Stick to the Season!

Elk seizoen heeft zijn eigen kenmerken en zijn eigen kleuren. Daar horen ook per seizoen verschillende stoffen bij. Zo zie je dat zomerkleding vaak van luchtigere materialen zoals katoen en linnen gemaakt is, zodat het goed de warmte kan reguleren, terwijl winterkleding juist meer gemaakt is van wol, zijde of flanel, zodat het je lichaam goed warm houdt en kan beschermen tegen de kou.

 

Wanneer je een zomerrokje koopt met het idee om dit “lekker door te dragen” in de herfst en winter, dan kun je verwachten dat je het “lekker” koud gaat krijgen. De stof is dunner dan dat de stof van een winterrokje zou zijn. Een winterrokje heeft vaak ook een voering, waardoor het extra laagje stof meer bescherming biedt tegen de kou. Een dikkere panty of maillot eronder dragen helpt iets, maar zal geen zoden aan de dijk zetten. Feit blijft dat het rokje niet gemaakt is voor de winter en dat je het dus beter alleen in het zomerseizoen kunt dragen. Je draagt toch ook geen dik wollen vest in de zomer?!

 

Wil jij lekker warm en comfortabel de herfst en de winter doorkomen? Maak dan een duidelijke onderverdeling in zomer- en winterkleding. Waarschijnlijk kun je het je nog herinneren van vroeger dat met de wisseling van winter naar lente en zomer naar herfst de winterkleding plaats moest maken voor de zomerkleding en vice versa. Dat was dus niet voor niets. Niet alles van vroeger hoeft anders. Stick to the Season! Dat doet de natuur ook. Dus wees verstandig en pas je kleding daar op aan.

 

De kledingkast van een stylist

Hoe ik dat dan doe? Mijn kledingkast is onderverdeeld in een lente-/zomergarderobe en een herfst-/wintergarderobe. Gelukkig heb ik heel wat ruimte in mijn kast, zodat ik aan de ene kant mijn herfst-/winterkleding heb en aan de andere kant mijn lente-/zomerkleding. Zodra de temperatuur rond de 15 a 16 graden zit, switch ik naar het nieuwe seizoen. Meestal is dat zo rond 1 oktober of 1 april (no joke!).

 

In de zomer draag ik vooral luchtige stoffen zoals katoen en viscose. Vooral tijdens de echt warme dagen hebben deze stoffen mijn voorkeur. Linnen vind ik zelf  niet prettig zitten, waardoor ik die stof niet graag draag. Plus dat het heel erg kreukt, vind ik echt een nadeel. Als jij daar geen last van hebt, kun je die stof natuurlijk prima dragen in de zomer. ’s Winters draag ik warmere kleding, zoals wollen vesten en truien en mijn broeken zijn dan ook dikker. In mijn herfst-/wintergarderobe kom je zelfs geen enkel t-shirt of blouse met korte mouwen tegen. Als echte koukleum heb ik op een winterse dag niet voldoende aan een t-shirt met een vest eroverheen. Dan werk ik echt met veel laagjes over elkaar. Ik heb dus duidelijk een onderscheid gemaakt in mijn zomer- en wintergarderobe en je zult mij ook niets zien doordragen het gehele jaar door.

 

Garderobeplanning

Verder maak ik gebruik van een garderobeplanning in mijn kledingkast. In mijn vorige blog (Blog #3 DUURZAAM winkelen, maar dan anders) benoemde ik al een aantal voordelen van een garderobeplanning. Maar wat is het nu precies en hoe werkt het?

 

Bij een garderobeplanning deel je je kledingkast in in kledingcapsules. Deze capsules bestaan uit 8 tot 12 kledingstuks die je onderling met elkaar kunt matchen.

 

Een capsule kun je indelen naar categorie (werk/vrije tijd etc.) of naar activiteit (sporten/shoppen/reizen etc.). Op basis van de categorie ga je outfits samenstellen en doorpassen, zodat je zeker weet dat de combinatie die je gemaakt hebt ook écht leuk is en dat je je er ook écht comfortabel in voelt.

 

Elk nieuw seizoen (herfst/winter en lente/zomer) ga ik door het deel van mijn kledingkast van dat seizoen en kijk ik of de capsules nog passen bij mijn dagelijkse bezigheden en bij wie ik op dat moment ben. Vervolgens pas ik alles door, kijk ik waar ik nog blij van wordt, neem ik afscheid van de kleding die niet meer (bij me) past en stel ik nieuwe capsules samen, of ik noteer een aantal kledingstuks om bestaande capsules die nog goed voelen, mee aan te vullen.

 

Capsule Challenge

Ook dit seizoen ga ik weer door mijn kast heen en zullen er weer nieuwe capsules worden samengesteld. Door Corona werk ik namelijk inmiddels al meer dan een half jaar thuis en de kledingcapsules die ik voor mijn werk op kantoor had samengesteld, passen niet bij mij zoals ik werk vanuit huis. Daar gaat dus het een en ander in veranderen.

 

Aangezien ik zelf weer flink aan de slag ga met mijn eigen kledingkast, vind ik dit het ideale moment om een Capsule Challenge te organiseren. In deze Challenge deel ik mijn 5 stappenplan met je, zodat ook jij jouw kledingkast kunt indelen in capsules.

 

Waarom zou je dat willen? Wel, een kledingcapsule heeft een aantal aanzienlijk prettige voordelen, namelijk:

  • Het bespaart je tijd in de ochtend; doordat je weet wat je gaat doen weet je zo uit de juiste capsule een outfit te halen die ook nog eens meteen goed zit. Je weet immers dat dit een winning outfit is, omdat je alles al een keer hebt doorgepast.
  • Je ziet er altijd anders uit; doordat de kledingstuks onderling allemaal met elkaar matchen, heb je binnen een capsule van 12 items ontzettend veel combinatiemogelijkheden. Heb je dan ook nog meerdere capsules, dan ben je er van verzekerd dat je het hele seizoen elke dag een andere look kunt hebben.
  • Het bespaart geld tijdens het shoppen. Doordat je enkel nog items koopt die voor 100% matchen met alle andere kleding in je capsule, zul je minder snel impulsaankopen doen, maar juist bedachtzaam je kledingkeuze maken.
  • Je winkelt met een doel. Je weet wat je nog mist in je garderobe and you stick to the plan.
  • Het is gedaan met miskopen. Door alleen nog items te kopen die volledig matchen met de andere kleding in je capsule, voorkom je dat je nieuwe aankoop in de kast verdwijnt en daar letterlijk stof ligt te happen. Je weet waar je het mee kunt combineren en dus zul je dit kledingstuk met trots en verve dragen.

 

Een Capsule Challenge dus! Zie jij deze voordelen wel zitten en wil jij ook aan de slag met je kledingkast onder mijn begeleiding tijdens deze Challenge? Schrijf je dan nu hier in. We beginnen op 19 oktober 2020 en de Challenge duurt 5 dagen. We smeren het lekker uit over de week, zodat het je per dag niet al te veel tijd kost. Superleuk als je erbij bent!

 

Tof als jij deze blog helemaal hebt gelezen. Laat me gerust weten wat je ervan vond en of het je heeft geïnspireerd. Vind ik leuk!

 

 

 

Liefs,

Stefanie

💖

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *