Blog #3 – DUURZAAM winkelen, maar dan anders

 

Duurzaam winkelen betekent niet alleen maar tweedehands kleding kopen, of de hoofdprijs betalen voor je kleding.

 

Veel mensen denken dat wanneer je duurzame kleding koopt, je de hoofdprijs moet betalen voor een nieuw item. Niets is minder waar. Tegenwoordig zijn er steeds meer kledingmerken die op een bewuste manier hun kleding produceren en die ook nog eens betaalbaar zijn.

 

Een andere overtuiging kan zijn dat je denkt dat je alleen maar tweedehands (vintage) kleding kunt kopen als je bewust kleding wilt shoppen. De vintage winkels schieten als paddenstoelen uit de grond. De vraag naar duurzaamheid groeit, en daarmee ook het aanbod.

 

Kun je nu dan helemaal geen nieuwe kleding meer kopen van een niet-duurzaam label?

Mijn mening: zeker kun je nog nieuwe kleding kopen, en het hoeft niet per definitie duurzaam gelabeld te zijn. Het is ook zeker mogelijk om op een andere manier bewust te winkelen.

 

Hoe dan?

 

Zelf koop ik mijn kleding op een manier waarbij ik uitga van de volgende 3 pijlers:

  • Garderobeplanning
  • Stijl, geen Mode
  • Kwaliteit i.p.v. Kwantiteit

 

Buy less, Choose well, Make it last ~ Vivienne Westwood 

 

 

Garderobeplanning

Sinds ik werk met een garderobeplanning koop ik veel bewuster mijn kleding. Een garderobeplanning betekent dat je je kledingkast indeelt in capsules die gecategoriseerd zijn naar bijvoorbeeld gelegenheden, zoals werk of vrije tijd, sport of feestjes, etc. Elke capsule bestaat uit minimaal 8 en maximaal 12 items die je onderling met elkaar kunt combineren. Op die manier creëer je overzicht en een veelzijdigheid aan combinaties in je garderobe.

 

Een garderobeplanning zorgt op een aantal manieren voor meer duurzaamheid in je kledingkast, namelijk:

 

  • Gericht winkelen

Door de capsules zie je heel snel welke items er nog ontbreken en die je dus nog zou kunnen aanschaffen. Je koopt dan slechts nog kleding die je nodig hebt om je capsule mee aan te vullen. De kans op impuls aankopen vermindert hiermee drastisch.

 

  • Matchende items

Door de voorwaarde dat een kledingstuk moet matchen met alle andere items in de capsule, koop je minder snel kleding waarvan je niet zeker bent of je het ook met iets anders uit je kledingkast kunt combineren. Je gaat enkel nog alleen voor 100% matchende items.

 

  • Wearables, geen stofhappers

Doordat je alleen nog koopt wat je nodig hebt en wat je kunt combineren met andere items uit je kledingkast, is de kans dat je dit kledingstuk ook daadwerkelijk zult gaan dragen veel groter dan bij een impulsaankoop waarvan je twijfelt of niet weet waar het mee te combineren. Dit item zal geregeld uit de kast getoverd worden, in plaats van stof te liggen happen in je kledingkast.

 

 

Stijl, geen Mode

 

Mode items zijn aan verandering onderhevig, terwijl stijl juist voor een langere periode bij jou hoort. Door voor stijl te kiezen, heb je een consistentie basis in je garderobe, waar je op kunt bouwen en die je kunt uitbouwen met items die volledig bij jou passen. Stijl hoort bij jou, mode hoort bij iedereen.

 

Als Imageconsultant kies ik al jaren kleding die past bij wie ik ben. Ik heb een eigen stijl en pas mijn kleding daar op aan. Niet andersom, zoals dat vaak met mode het geval is: dit is wat er in de winkels hangt, dus dat trek ik dan maar aan.

 

Natuurlijk kun je ook wel mode items kopen, maar let dan wel op de volgende twee dingen:

 

  1. Past het bij jouw lichaam?

Niet alle mode items zijn voor iedereen geschikt. Elk lichaam is anders en daar hoort ook andere kleding bij. Kijk wat het kledingstuk doet met jouw lichaam. Accentueert het lichaamsdelen die je eigenlijk liever niet geaccentueerd wilt hebben, of brengt het je lichaam uit balans? Doe het dan niet. Gegarandeerd dat dit een miskoop wordt, of dat jij je er niet lekker in voelt tijdens het dragen.

 

  1. Past het bij jouw stijl?

Je kunt een kledingstuk wel ontzettend leuk vinden, maar als het niet past bij jouw stijl, zul je het item nagenoeg niet dragen. Dat komt doordat het onvoldoende weergeeft wie jij bent en daarmee afbreuk doet aan hoe jij overkomt op anderen. Kies daarom voor krachtige items die precies weergeven wie jij bent, die passen bij jouw stijl, waar jij je goed in voelt en waarmee jij de impact kunt maken die je wilt.

 

Fashion fades, only Style remains the same ~ Coco Chanel

 

 

 

 

Kwaliteit i.p.v. Kwantiteit

 

Hoe verleidelijk het soms ook kan zijn om heeeeel veeeeel goedkope items te scoren die maar 1 seizoen meegaan, DON’T DO IT!

 

Als Imageconsultant en Styliste investeer ik in mezelf en in de kleding die ik draag. Ik verkies kwaliteit boven kwantiteit en let daar bewust op tijdens het shoppen.

 

Kies bewust voor kleding die kwalitatief goed is, die niet gaat pillen, waarvan de kleuren niet vervagen en die netjes is afgewerkt. Ook al kun je voor hetzelfde geld 5 andere dingen kopen. Ik durf te wedden dat die andere 5 items er na 3x wassen lang niet meer zo mooi uitzien en ze binnen een jaar in de vuilnisbak belanden. Niet bepaald bewust en duurzaam wel?

 

Kwalitatieve kleding gaat langer mee en past ook beter in een garderobeplanning van iemand met een eigen stijl. Daarnaast zijn de items vaak ook wat specialer en is het steeds weer een feestje om ze te dragen, want je hebt het jezelf gegund om in dit item te investeren. Sterker nog, je hebt het jezelf gegund om in JEZELF te investeren.

Tip: test kleding op pillen voordat je het koopt, door twee stukjes van de stof langs elkaar te wrijven. Doe dit wel op een stukje dat niet in het oog valt. Als je ziet dat er al pluisjes ontstaan door de wrijving, dan kun je het item beter laten hangen.

 

Door op deze manier te werken aan je garderobe en op een bewuste manier te shoppen, creëer je op den duur een duurzame kledingkast met prachtige items die langer meegaan en volledig passen bij wie jij bent.

 

Vindt jij het moeilijk om te bepalen welke kleding nu echt bij jou past en weet je niet goed wat jouw kledingstijl is? In een kleur- en stijladvies kijk ik samen met jou naar de kleuren en kledingitems die goed passen bij jouw uiterlijke kenmerken en bepalen we samen welke kledingstijl het beste bij jouw persoonlijkheid past, zodat jij volledig tot je recht kunt komen in de voor jou allermooiste kleding. Lijkt jou dit wat? Dan kun je altijd een vrijblijvende call met me inplannen om kennis te maken. Stuur een mailtje naar info@eskolora.nl met je naam en telefoonnummer en dan neem ik contact met je op.

 

Tof als jij deze blog helemaal hebt gelezen. Laat me gerust weten wat je ervan vond en of het je heeft geïnspireerd. Vind ik leuk!

 

 

 

Liefs,

Stefanie

💖

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *